Responsive Web Design / Mobilanpassning

Mobilsurfen fortsätter växa

Den mobila surfen fortsätter att växa både internationellt och i Sverige. Inom kort använder fler människor internet via mobila enheter än via datorer. Idag använder 73 procent smarta mobiler, och 69 procent kopplar upp sig till internet via mobilen, 54 procent gör det dagligen och 31 procent flera gånger dagligen. Vill man framtidssäkra sin webbplats bör man därför mobilanpassa sin webbplats redan idag.

Ständigt nya enheter och plattformar

Näst intill dagligen släpps det nya enheter på marknaden och skärmstorlekarna varieras friskt för att tillfredsställa oss konsumenter. Tidigare byggde man flera olika versioner av webbplatsen men med dagens extremt stora utbud av skärmstorlekar gör det näst intill omöjligt att bygga lika många varianter av webbplatsen som det finns skärmstorlekar.

Idag finns det dock en teknik som gör det möjligt till en automatisk anpassning av designen på webbplatsen efter olika enheter och dess skärmstorlek. Denna teknik heter Responsive Design eller Responsive Web Design. Ibland används även mobilanpassning som ord för att beskriva tekniken.

Responsive design och mobilanpassning – vad är det?

Webbplatser som är byggda för responsive design anpassar dynamiskt innehållet efter skärmstorleken på besökarens enhet. Säg att en webbplats eller hemsida innehåller flera bilder på en rad på en stor datorskärm. På den mobila enheten kommer bilderna bli skalenligt mindre och exempelvis lägga sig under varandra så att besökaren slipper att scrolla i sidled eller zooma.

Fördelarna med responsive design

Att anpassa en hemsida för responsive design tar lite extra tid men det kompenserar för de fördelar detta medför både för ägaren av hemsidan och framförallt för besökaren:

 • Responsive design (mobilanpassning) fungerar på alla moderna plattformar
 • Blir lönsammare jämfört med att utveckla flera versioner av webbplatsen för olika skärmstorlekar
 • Administreras från samma system och administrationsgränssnitt som övriga webbplatsen
 • En mobilanpassad hemsida ger en snabbare, lättare och bättre användarupplevelse för besökarna som slipper scrolla i sidled och inte behöver zooma in/ut för att läsa innehållet på hemsidan
 • Möjlighet att anpassa innehållet så att innehåll lyfts fram eller bara visas för en viss enhet (exempelvis tydliggöra kontaktinformation för mobila besökare)

Att använda Responsive Design visar även att ert företag, organisation eller varumärke är framåttänkande med koll på den tekniska utvecklingen.

Låter det intressant?

Kontakta oss så berättar vi mer om Responsive Design och hur vi kan förbättra er webbplats. Kontakta oss på 0150 – 66 26 00 eller via e-post på info@forss.se

Jag vill bli kontaktad

  Jag samtycker till behandlingen av uppgifterna läs vår dataskyddspolicy

   Jag samtycker till behandlingen av uppgifterna läs vår dataskyddspolicy

   Skrolla till toppen